V Česku klesá záujem o budovanie solárnych elektrární

17.07.2013 Celý región

Praha 16. júla (TASR) - V prvom polroku pripojili v Česku podľa informácie denníka E15 do siete 3202 solárnych elektrární. Posilnia výkon tohto sektora českej energetiky o 29 megawattov (MW), čo je iba 1,3 % jeho doterajšieho inštalovaného výkonu. Celkový účet na podporu solárnych zariadení, ktorý dosiahol 27 miliárd Kč (1,04 miliardy eur), vzrastie tento rok ešte o 90 miliónov Kč.

V porovnaní s vlaňajškom klesol záujem o nové elektrárne na polovicu. Trend súvisí s tohtoročným znížením podpory výroby elektriny v solárnych zariadeniach medziročne o 54 %. A od prvého júla podpora vyhlasovaná Energetickým regulačným úradom (ERÚ) sa znížila ešte o 13 %.

Viditeľne klesol záujem o väčšie elektrárne s inštalovaným výkonom päť až 30 MW.

Prudký zlom však zrejme nastane na budúci rok, v ktorom ERÚ nevypíše podporu novým solárnym elektrárňam. Nové inštalácie sa bez podpory štátu nevyplatia ani majiteľom rodinných domov, ktorí by si chceli investíciu pokryť z úspor za elektrinu, ktorú si vyrobia sami. Ceny panelov v posledných týždňoch vzrástli po rozhodnutí Európskej komisie uvaliť sankčné clo na panely dovážané z Číny do EÚ. Do ceny sa už započítavajú aj recyklačné poplatky.
 

Vyberte región